cele mai bune tablete

Cele mai bune tablete pentru 2024

Tabletele pot fi gadgeturi foarte utile din mai multe motive. Sunt mai portabile decât laptopuri pentru că sunt mai ușoare și oferă un ecran mai mare față de telefoane, fiind ideale pentru filme, citit și web browsing.

 

Tabletele pot fi utile și pentru muncă și productivitate deoarece poți lua notițe, modifica documente și sheet-uri iar unele tablete vin chiar cu un stylus pe care îl poți folosi la editat imagini sau desenat.

Conținut

Cele mai bune tablete:

Tableta iPad Air 2024

1. Apple iPad Air 2024

Apple iPad Air 11” (2024) este o tabletă puternică și versatilă, ideală pentru utilizatorii care doresc performanțe ridicate și portabilitate. Lansat în 2024, acest model vine cu îmbunătățiri semnificative față de versiunile anterioare.

Caracteristici principale:

Ecran: 11 inch Liquid Retina, rezoluție 2360 x 1640, 500 nits luminozitate

Procesor: Apple M2

Memorie RAM: 8 GB

Stocare internă: 128 GB / 256 GB / 512 GB / 1 TB

Camera principală: 12 MP

Camera frontală: 12 MP Ultra Wide

Baterie: Până la 10 ore de navigare pe internet sau vizionare video

Sistem de operare: iPadOS 17

Conectivitate: Wi-Fi 6, Bluetooth 5.3, USB-C

Culori disponibile: Albastru, Mov, Space Gray, Starlight

Detalii și Funcționalități

iPad Air 11” (2024) se remarcă prin ecranul său Liquid Retina de 11 inch, care oferă culori vibrante și detalii clare, fiind perfect pentru vizionarea de conținut multimedia și productivitate. Procesorul Apple M2 asigură performanțe de top, capabile să gestioneze aplicații complexe și multitasking fără probleme.

Camera principală de 12 MP și camera frontală Ultra Wide de 12 MP permit capturarea de fotografii și videoclipuri de înaltă calitate, precum și realizarea de apeluri video clare. Funcțiile de realitate augmentată sunt îmbunătățite, oferind o experiență interactivă de excepție.

Bateria asigură până la 10 ore de utilizare, iar conectivitatea Wi-Fi 6 și Bluetooth 5.3 asigură viteze de transfer rapide și conexiuni stabile. Portul USB-C oferă flexibilitate pentru încărcare și conectarea accesoriilor.

iPad Air 11” rulează pe iPadOS 17, care aduce funcționalități avansate și o interfață intuitivă, optimizată pentru ecranul mare. Cu o gamă variată de opțiuni de stocare și culori atrăgătoare, această tabletă este perfectă pentru utilizatorii moderni care doresc performanță și stil într-un singur dispozitiv.

Samsung Galaxy Tab S9 FE

2. Samsung Galaxy Tab S9 FE

Samsung Galaxy Tab S9 FE este o tabletă mid-range lansată în 2023, care oferă un echilibru excelent între performanță și preț, ideală pentru utilizare zilnică, divertisment și productivitate.

Caracteristici principale:

Ecran: 10.9 inch WUXGA+ (2304 x 1440) IPS LCD, rată de reîmprospătare 90Hz

Procesor: Samsung Exynos 1380

Memorie RAM: 6 GB / 8 GB

Stocare internă: 128 GB / 256 GB (extensibilă prin microSD până la 1 TB)

Baterie: 8000 mAh cu încărcare rapidă de 45W

Sistem de operare: Android 13 cu One UI 5.1.1

Camera principală: 8 MP

Camera frontală: 12 MP

Conectivitate: Wi-Fi 6, Bluetooth 5.3, opțiuni de 5G

Detalii și Funcționalități

Galaxy Tab S9 FE vine cu un ecran de 10.9 inch, oferind culori vii și o claritate bună datorită rezoluției WUXGA+. Rata de reîmprospătare de 90Hz asigură o experiență vizuală fluidă, ideală pentru navigare și multimedia.

Procesorul Exynos 1380, împreună cu opțiunile de RAM de 6 GB sau 8 GB, asigură performanțe decente pentru multitasking și jocuri. Stocarea internă de până la 256 GB poate fi extinsă cu ajutorul unui card microSD, oferind spațiu generos pentru aplicații și fișiere.

Bateria de 8000 mAh oferă o autonomie excelentă, suficientă pentru o zi întreagă de utilizare intensivă. Încărcarea rapidă de 45W permite reîncărcarea rapidă a tabletei.

Camera principală de 8 MP și camera frontală de 12 MP sunt potrivite pentru fotografii și apeluri video de calitate. Funcțiile software includ Android 13 cu interfața One UI 5.1.1, oferind o experiență de utilizare intuitivă și funcționalități avansate precum Samsung DeX și S Pen pentru productivitate sporită.

Huawei MatePad 11.5 S

3. Huawei MatePad 11.5" S

Huawei MatePad 11.5” S este o tabletă versatilă și performantă, lansată în 2023, ideală pentru utilizatorii care caută un dispozitiv capabil să ofere atât productivitate cât și divertisment. Cu un ecran de înaltă rezoluție și specificații robuste, aceasta se adresează atât studenților, cât și profesioniștilor.

Caracteristici principale:

Ecran: 11.5 inch IPS LCD, rezoluție 2800 x 1840, rată de reîmprospătare de 144 Hz

Procesor: Qualcomm Snapdragon 7 Gen 1

Memorie RAM: 8 GB

Stocare internă: 256 GB

Baterie: 8800 mAh

Sistem de operare: HarmonyOS 4.2

Cameră principală: 13 MP (f/1.8, AF)

Cameră frontală: 8 MP (f/2.0, FF)

Conectivitate: Wi-Fi 6, Bluetooth 5.2, USB-C 3.0

Greutate: Aproximativ 510 g

Grosime: 6.2 mm

Detalii și Funcționalități

Ecran și Design

Huawei MatePad 11.5” S vine cu un ecran IPS LCD de 11.5 inch, oferind o rezoluție de 2800 x 1840 pixeli și o rată de reîmprospătare impresionantă de 144 Hz, ceea ce asigură o experiență vizuală fluidă și detaliată. Ecranul are un raport ecran-corp de 87% și suportă 16.7 milioane de culori, oferind imagini clare și vibrante. Designul subțire și greutatea de 510 g fac din această tabletă un dispozitiv ușor de transportat și utilizat.

Performanță și Baterie

Echipată cu procesorul Snapdragon 7 Gen 1 și 8 GB RAM, MatePad 11.5” S asigură performanțe excelente pentru multitasking și aplicații intensive. Stocarea internă de 256 GB oferă suficient spațiu pentru aplicații, documente și multimedia. Bateria de 8800 mAh permite o utilizare îndelungată, suportând încărcare rapidă prin USB-C.

Funcții suplimentare

Tableta este dotată cu patru difuzoare și două microfoane, asigurând o experiență audio de calitate. De asemenea, suportă stylus-ul HUAWEI M-Pencil de generația a doua, ideal pentru notițe și desene, și poate fi utilizată cu tastatura magnetică Smart Keyboard pentru o productivitate sporită.

Conectivitate și Securitate

Huawei MatePad 11.5” S include suport pentru Wi-Fi 6, Bluetooth 5.2 și USB-C 3.0, oferind conectivitate rapidă și eficientă. Tableta este echipată cu funcție de recunoaștere facială pentru securitate, permițând accesul rapid și sigur la dispozitiv.

Huawei MatePad 11.5” S este o alegere excelentă pentru cei care doresc un dispozitiv puternic, versatil și portabil, ideal pentru activități profesionale și de divertisment.

4. Samsung Galaxy Tab A9

Samsung Galaxy Tab A9 este o tabletă entry-level lansată în 2023, proiectată pentru utilizatorii care caută un dispozitiv accesibil și versatil pentru uz zilnic, divertisment și productivitate ușoară.

Caracteristici principale:

Ecran: 8.7 inch LCD, rezoluție 800 x 1340, rată de reîmprospătare de 60Hz

Procesor: MediaTek Helio G99

Memorie RAM: 4 GB / 8 GB

Stocare internă: 64 GB / 128 GB (extensibilă prin microSD până la 1 TB)

Baterie: 5100 mAh

Sistem de operare: Android 13 cu One UI 5.1

Conectivitate: Wi-Fi, Bluetooth 5.3, LTE opțional

Cameră: 8 MP principală, 2 MP frontală

Greutate: 332 g

Dimensiuni: 212.5 x 124.7 x 8 mm

Detalii și Funcționalități

Design și construcție

Galaxy Tab A9 are un design compact și robust, cu un cadru subțire și greutate redusă de 332 g, ceea ce o face ușor de transportat. Carcasa este realizată din metal și plastic, oferind o durabilitate decentă pentru utilizarea zilnică.

Performanță

Echipată cu procesorul MediaTek Helio G99 și opțiuni de RAM de până la 8 GB, tableta oferă performanțe bune pentru navigare pe internet, vizionarea de videoclipuri și utilizarea aplicațiilor de productivitate. Stocarea internă poate fi extinsă cu ajutorul unui card microSD, oferind flexibilitate suplimentară pentru stocarea fișierelor și aplicațiilor.

Calitate audio și video

Ecranul LCD de 8.7 inch, deși nu este cel mai performant din punct de vedere al rezoluției și rată de reîmprospătare, oferă o vizionare plăcută pentru utilizarea cotidiană. Totuși, difuzoarele ar putea fi mai puternice, fiind adecvate pentru utilizare ocazională dar nu pentru experiențe audio intense.

Baterie

Bateria de 5100 mAh asigură o autonomie decentă, însă nu se remarcă printr-o durată de viață foarte lungă. În testele de utilizare continuă, tableta a oferit aproximativ 6.75 ore de redare video la luminozitate maximă, ceea ce este suficient pentru utilizare moderată.

Software și actualizări

Tableta rulează Android 13 cu interfața One UI 5.1, care oferă o experiență de utilizare fluidă și acces la ultimele funcționalități Android. Samsung promite actualizări majore pentru sistemul de operare până la Android 15 și actualizări de securitate pentru patru ani, ceea ce este un mare plus în această gamă de preț.

Utilizare și funcționalități

Galaxy Tab A9 este ideală pentru activități de zi cu zi cum ar fi navigarea pe internet, vizionarea de videoclipuri, citirea de e-books și utilizarea aplicațiilor de productivitate. Deși nu excelează în jocuri solicitante sau editare foto/video, este perfectă pentru utilizare ocazională și activități educaționale.

Tableta Xiaomi Pad 6

5. Xiaomi Pad 6

Xiaomi Pad 6 este o tabletă Android de înaltă performanță, lansată în 2023, destinată utilizatorilor care doresc o experiență multimedia excelentă și funcționalități de productivitate avansate. Acest model aduce îmbunătățiri semnificative față de predecesorul său și se remarcă prin specificații impresionante și un preț competitiv.

Caracteristici principale:

Ecran: 11 inch IPS LCD, rezoluție 2880 x 1800 pixeli, rată de reîmprospătare 144Hz, luminozitate de 550 nits

Procesor: Qualcomm Snapdragon 870

Memorie RAM: 6 GB / 8 GB LPDDR5

Stocare internă: 128 GB / 256 GB UFS 3.1 (nu este extensibilă prin microSD)

Camera principală: 13 MP

Camera frontală: 8 MP

Baterie: 8840 mAh cu încărcare rapidă de 33W

Sistem de operare: Android 13 cu MIUI 14 pentru PAD

Conectivitate: Wi-Fi 6, Bluetooth 5.2, USB-C 3.2

Audio: 4 difuzoare cu suport Dolby Atmos

Greutate: 490 g

Detalii și Funcționalități

Display și Design

Xiaomi Pad 6 dispune de un ecran IPS LCD de 11 inch cu o rezoluție de 2880 x 1800 pixeli, oferind imagini clare și culori vibrante. Rata de reîmprospătare de 144Hz asigură o experiență vizuală fluidă, ideală pentru navigarea pe internet, jocuri și vizionarea de videoclipuri. Designul elegant, cu un cadru și spate din aluminiu, conferă tabletei un aspect premium și robust.

Performanță și Software

Procesorul Qualcomm Snapdragon 870, împreună cu opțiunile de RAM de 6 GB și 8 GB, oferă performanțe rapide și eficiente, ideale pentru multitasking și aplicații solicitante. MIUI 14 pentru PAD, bazat pe Android 13, aduce îmbunătățiri semnificative în ceea ce privește interfața și funcționalitățile, inclusiv suport pentru ferestre flotante și mod split-screen.

Cameră și Audio

Camera principală de 13 MP și camera frontală de 8 MP sunt potrivite pentru apeluri video și scanarea documentelor, oferind o calitate decentă a imaginii. Sistemul audio cu 4 difuzoare și suport Dolby Atmos asigură o experiență audio imersivă, perfectă pentru vizionarea de filme și ascultarea de muzică.

Baterie și Conectivitate

Bateria de 8840 mAh asigură o autonomie extinsă, suficientă pentru două zile de utilizare moderată. Încărcarea rapidă de 33W permite reîncărcarea rapidă a bateriei. Conectivitatea este asigurată prin Wi-Fi 6, Bluetooth 5.2 și portul USB-C 3.2, care suportă transferuri de date rapide și conectivitate versatilă.

3. Motorola Edge 40 Neo

Tableta Lenovo Tab M11

6. Lenovo Tab M11

Lenovo Tab M11 este o tabletă accesibilă și performantă, ideală pentru utilizarea zilnică și multimedia. Lansată în 2023, această tabletă oferă specificații moderne și un design atrăgător, fiind potrivită pentru diverse activități, de la navigarea pe internet și vizionarea de videoclipuri până la utilizarea aplicațiilor educative.

Caracteristici principale:

Ecran: 11 inch WUXGA (1920×1200) IPS

Procesor: MediaTek Helio G88, Octa-Core

Memorie RAM: 4 GB LPDDR4X

Stocare internă: 128 GB, extensibilă prin microSD

Sistem de operare: Android 13

Conectivitate: Wi-Fi, Bluetooth 5.1

Baterie: 7040 mAh, autonomie de până la 14 ore

Cameră frontală: 8 MP

Cameră principală: 13 MP

Greutate: 465 g

Culoare: Luna Grey

Detalii și Funcționalități

Performanță și eficiență

Lenovo Tab M11 este echipată cu un procesor MediaTek Helio G88 și 4 GB de RAM, oferind performanțe decente pentru aplicațiile zilnice și multitasking. Stocarea internă de 128 GB poate fi extinsă printr-un card microSD, oferind suficient spațiu pentru toate fișierele și aplicațiile tale.

Display și audio

Ecranul de 11 inch cu rezoluție WUXGA (1920×1200) IPS oferă imagini clare și culori vibrante, fiind ideal pentru vizionarea de videoclipuri și utilizarea aplicațiilor educative. De asemenea, tableta dispune de patru difuzoare cu Dolby Atmos, asigurând o experiență audio imersivă.

Baterie și autonomie

Bateria de 7040 mAh oferă o autonomie excelentă, permițând până la 14 ore de utilizare continuă. Încărcarea se face prin portul USB-C, iar încărcarea rapidă permite utilizarea dispozitivului după doar câteva minute de încărcare.

Funcții suplimentare

Lenovo Tab M11 include funcții avansate precum suport pentru stiloul Lenovo Tab Pen, care permite desenul și notarea manuală cu precizie. Tableta rulează Android 13, oferind cele mai recente funcții și actualizări de securitate. De asemenea, tableta este compatibilă cu Google Assistant și Amazon Alexa pentru control vocal.

Design și construcție

Cu un design modern și finisaj în culoarea Luna Grey, Lenovo Tab M11 este atractivă și robustă. Greutatea de 465 g o face ușor de manevrat și transportat, fiind perfectă pentru utilizarea în mișcare.

Lenovo Tab M11 este o alegere excelentă pentru cei care doresc o tabletă accesibilă, dar performantă, potrivită pentru utilizarea zilnică, activitățile multimedia și educație.

Cea mai bună tabletă portabilă de la Apple, modelul iPad Mini 6

7. Apple iPad Mini 2021

Apple iPad Mini 2021 este un dispozitiv compact și puternic, lansat în septembrie 2021. Acesta oferă performanțe ridicate și funcționalități avansate, fiind ideal pentru utilizatorii care doresc un tablet ușor de transportat și versatil.

Caracteristici principale:

Ecran: 8.3 inch Liquid Retina, rezoluție 2266 x 1488, True Tone, 500 nits luminozitate

Procesor: A15 Bionic cu Neural Engine

Memorie RAM: 4 GB

Stocare internă: 64 GB / 256 GB

Camera principală: 12 MP, f/1.8, video 4K la 60 fps

Camera frontală: 12 MP, ultra wide, Center Stage, video 1080p la 60 fps

Baterie: Până la 10 ore de navigare pe internet sau vizionare video

Sistem de operare: iPadOS 15

Conectivitate: Wi-Fi 6, 5G (opțional), USB-C

Securitate: Touch ID integrat în butonul de alimentare

Dimensiuni: 195.4 x 134.8 x 6.3 mm

Greutate: 293 g (Wi-Fi), 297 g (Wi-Fi + Cellular)

Culori disponibile: Space Gray, Pink, Purple, Starlight

Detalii și Funcționalități

Design și Display

iPad Mini 2021 vine cu un design modern, având margini drepte și colțuri rotunjite. Ecranul de 8.3 inch Liquid Retina oferă o experiență vizuală excelentă, cu culori vibrante și detalii clare. True Tone ajustează automat balansul de alb în funcție de lumina ambientală, asigurând o vizualizare confortabilă în orice condiții.

Performanță

Procesorul A15 Bionic, același utilizat și în seria iPhone 13, oferă performanțe de top, permițând rularea fluidă a aplicațiilor și jocurilor solicitante. Neural Engine îmbunătățește performanțele de învățare automată, făcând tableta ideală pentru aplicații AR și editare foto/video.

Camera și Funcții Multimedia

Camera principală de 12 MP captează imagini clare și detaliate și poate filma video 4K la 60 fps. Camera frontală de 12 MP ultra wide suportă funcția Center Stage, care menține utilizatorul centrat în cadru în timpul apelurilor video, chiar dacă acesta se mișcă. Funcțiile avansate de editare foto și video fac din iPad Mini 2021 un dispozitiv excelent pentru creatori de conținut.

Conectivitate și Baterie

iPad Mini 2021 suportă Wi-Fi 6 și opțional 5G, oferind viteze de internet rapide și stabile. Portul USB-C permite transferuri de date rapide și conectarea la diverse accesorii. Bateria oferă o autonomie de până la 10 ore, suficientă pentru o zi întreagă de utilizare normală.

Securitate și Funcții Suplimentare

Touch ID este integrat în butonul de alimentare, asigurând o autentificare rapidă și sigură. iPadOS 15 aduce noi funcții și îmbunătățiri, inclusiv widget-uri, App Library și multitasking avansat, îmbunătățind productivitatea și experiența de utilizare.

Cum aleg cea mai bună tabletă pentru mine?

Când alegeți o tabletă, este important să luați în considerare câteva factori cheie. Portabilitatea este crucială, iar dimensiunea și greutatea tabletei vor influența cât de ușor poate fi transportată. Dimensiunea ecranului este, de asemenea, importantă, deoarece un ecran mai mare poate oferi o experiență vizuală mai bună, în special pentru vizionarea videoclipurilor și jocurile. Performanța tabletei, care este determinată de procesor și memoria RAM, va afecta viteza și eficiența acesteia în îndeplinirea sarcinilor. Capacitatea de stocare este esențială pentru a salva documente, fotografii și alte fișiere. În sfârșit, sistemul de operare (iOS, Android sau Windows) va influența ce aplicații sunt disponibile și cât de ușor este de utilizat tableta.

Da, tabletele pot fi folosite pentru editare grafică și video, în special modelele mai performante cu procesoare puternice și memorie RAM suficientă. Un stylus compatibil poate facilita și mai mult editarea grafică. Aplicații precum Adobe Photoshop și Premiere Rush sunt disponibile pe unele tablete, oferind un set robust de instrumente de editare.

Absolut, tabletele sunt ideale pentru citit, deoarece oferă ecrane mari și clare care pot afișa text la dimensiuni confortabile. Aplicațiile de citire precum Kindle și Apple Books oferă acces la o varietate largă de cărți și articole.

Da, multe tablete sunt echipate cu procesoare puternice și ecrane de înaltă rezoluție care oferă o experiență de joc excelentă. Există o gamă largă de jocuri disponibile pentru tablete, iar unele modele au chiar și controlere și accesorii dedicate pentru gaming.

Da, tabletele pot fi foarte eficiente pentru munca de birou. Cu aplicații precum Microsoft Office sau Google Docs, puteți crea și edita documente. Tastaturile externe și stilourile pot facilita și mai mult lucrul.

Principala diferență este dimensiunea: tabletele au ecrane mai mari, oferind o experiență vizuală mai bună pentru navigare, citit, și vizionarea de media. De asemenea, tabletele pot avea performanțe mai bune, facilitând realizarea unor sarcini mai complexe.

Unele tablete permit extinderea memoriei prin sloturi pentru carduri SD, oferind flexibilitate în stocarea datelor.

Da, multe tablete permit conectarea la un TV sau monitor prin porturi HDMI sau tehnologii wireless cum ar fi Miracast sau Chromecast.

Absolut, prin tehnologii ca AirPrint sau Google Cloud Print, puteți imprima documente direct de pe tableta dvs.