cele mai bune telefoane

Cele mai bune telefoane din 2023

Telefonul este un gadget esențial. Dacă acum mulți ani, majoritatea sarcinilor se făceau pe laptop sau F2F, telefonul clar a schimbat felul în care ne trăim viața în ultimii 10 ani.  Este un dispozitiv portabil care poate să fie folosit să faci apeluri, să faci poze și videouri iar acestea vin de obicei cu o varietate de aplicații care să te ajute cu multe altele. De la social media la banking, jocuri și divertisment, un smartphone le are pe toate. 

Dacă ești o fire mai sportivă, împreună cu un smartwatch sau o brățară fitness, telefonul poate să fie cel mai bun accesoriu pentru a urmări progresul tău. 

Noi am ales cele mai bune telefoane pe care le poți cumpăra în 2023.

Conținut

Cele mai bune telefoane:

cel mai bun telefon Apple, iPhone 14 Pro

1. Apple iPhone 14 Pro

iPhone 14 Pro vine cu cel mai performante specificații și cel mai bun setup de camere pe care l-am văzut vreodată pe un telefon. Are și câteva lucruri în plus anul acesta cum ar fi Dynamic Island (notch-ul care se schimbă în funcție de aplicații și notificări) și apeluri prin satelit. 

Deși seamănă foarte mult cu iPhone-ul de anul trecut pe spate, fața este total schimbată cu Dynamic Island. În acest notch nou și mai mic, se află și Face ID-ul.

Camera principală vine cu un senzor îmbunătățit de 48 de megapixeli. Ca de obicei, camera principală va oferi o calitate excelentă a fotografiilor mai ales în condiții de lumină mai dificile cu low light sau plajă dinamică mai dificilă de expus.

iPhone 14 Pro - Avantaje și Dezavantaje

Avantaje

✅ Camera excepțională

✅ Culorile excelente ale ecranului

✅ Performanța procesorului A15

✅ Experiența Dynamic Island

Dezavantaje

🟥 Bateria mai slabă față de anul trecut

Cel mai bun telefon de la Samsung, Galaxy S22 Ultra 5G

2. Samsung Galaxy S22 Ultra

Samsung Galaxy S22 Ultra aduce flagship-ul Galaxy și Note într-un singur dispozitiv. Acest model vine cu un ecran generos AMOLED de 6.8 inch si refresh rate de 120Hz ca la iPhone 14 Pro. Celelalte specificații sunt la fel, top notch, după cum vă puteți aștepta de la flagship-ul Samsung. 

Ce ne impresionează cel mai mult în schimb, este setup-ul nou de camere. Avem camera principală de 108 megapixeli, două camere zoom (10x și 3x) și un ultrawide de 12 megapixeli. Camera de selfie-uri, evident că are nevoie de 40 megapixeli, comparativ cu cei 10 megapixeli de pe S22 și S22 Plus.

Ca orice telefon care nu e de la Apple, vă puteți aștepta la încărcare cu adevărat rapidă. Vei putea încărca S22-ul Ultra la 50% în mai puțin de 20 de minute. Capacitatea bateriei este de 5000mAh.

Galaxy S22 Ultra - Avantaje și Dezavantaje

Avantaje

✅ Calitatea premium a materialelor folosite

✅ Display excelent

✅ S Pen este util

Dezavantaje

🟥 Scump 

🟥 Bateria nu este la fel de bună ca pe S21 Ultra

Cel mai bun telefon android de la Google, modelul Pixel 7 Pro

3. Google Pixel 7 Pro

Google vine cu un dispozitiv îmbunătățit cu mult față de anul trecut. Pixel 6 Pro-ul nu a fost cel mai reușit telefon însă cu 7 Pro, Google a lucrat mult pe performanța, ecranul, camera și bateria acestui telefon. Dar pe lângă toate acestea, și prețul este mai mic față de celelalte flagship-uri din această listă.

Google Pixel 7 Pro vine cu un display mare de 6.7 inch și 120Hz. Bateria este de aceeași capacitate ca și pe Samsung S22 Ultra, de 5000 mAh.

Deși nu se simte la fel de premium ca și iPhone-ul 14 Pro sau Samsung-ul menționat, acest telefon este mult mai ușor față de celelalte modele, lucru care îl face foarte confortabil de purtat în buzunar deși este mare.

Deși camera rămâne neschimbată față de modelul anterior, modul crop devine mult mai bun. Vei putea folosi 2X-ul pe Pixel Pro 7 să faci fotografii subiectelor îndepărtate.

Pixel 7 Pro - Avantaje și Dezavantaje

Avantaje

✅ Android-ul nativ oferă o experiență excelentă de utilizare

✅ Design-ul elegant

✅ Cameră foto excepțională

✅ Preț avantajos față de restul flagship-urilor

✅ Ecran de 120Hz

Dezavantaje

🟥 Bateria este doar ok

🟥 Senzorul de amprente nu este cel mai bun

iPhone 13 lângă iPhone 13 mini în culoarea verde

4. Apple iPhone 13

Dacă vrei un iPhone la un preț mai bun și cu o cameră și baterie peste medie, iPhone-ul 13 rămâne o opțiune foarte bună. Față de iPhone 12, vei avea un upgrade semnificativ la cameră și capabilitățile pe care le are.

Deși ne place Dynamic Island-ul de pe iPhone 14 Pro, nu suntem cei mai mari fani al notch-ului clasic de pe iPhone-uri. Cu modelul 13, iPhone a făcut notch-ul cu 20% mai mic față de 12, lucru care îți oferă o experiență mai bună on display.

Evident, ca la iPhone 14, nu vei avea parte de încărcare cu adevărat rapidă cum vedem pe multe dintre dispozitivele Android de pe această listă dar dacă este un minus cu care te poți împăca pentru restul beneficiilor, nu-i stres.

iPhone 13 - Avantaje și Dezavantaje

Avantaje

✅ Baterie foarte bună

✅ Ecranul OLED

✅ Cameră foarte bună pentru categoria de preț

✅ Performanță foarte bună

✅ Filmat în mod cinematic

Dezavantaje

🟥 Ecran de 60Hz

🟥 Nu are zoom

🟥 Nu are încărcare rapidă

Cel mai bun telefon pentru un buget redus de la Samsung, Galaxy A53

5. Samsung Galaxy A53

Până acum, toate telefoanele despre care am discutat vor avea un price point de cel puțin 3500 lei, asta dacă le cumperi SH de pe Flip. De acești bani, majoritatea oamenilor de vârsta mea și-ar cumpăra un laptop. 

Ne uităm și la opțiuni pentru un buget mai redus cum ar fi Samsung Galaxy A53. Deși Samsung nu vine în fiecare an cu un dispozitiv mid-range care să își merite banii, anul acesta a reușit să ne impresioneze. Pentru o poziție pe care o ocupă de obicei Xiaomi sau Huawei în listele noastre.

A53-ul este de la bun început mai ieftin față de modelul de anul trecut la lansare, A52-ul. Varianta cu 6GB RAM și 128GB memorie este suficientă pentru majoritatea utilizatorilor. Surprinzător, acesta vine și cu un slot MicroSD, lucru pe care nu prea îl mai vedem la dispozitivele mobile.

Vei fii surprins că acest Samsung vine cu un display generos de 6.5 inch cu 120Hz. Take notes Apple. De asemenea este rezistent la stropi de apă și praf.

Galaxy A53 - Avantaje și Dezavantaje

Avantaje

✅ Ecran excepțional pentru prețul lui

✅ Bateria ține mult

✅ Sistemul de camere foarte bun

✅ Actualizări de securitate frecvente pentru midrange

Dezavantaje

🟥 Nu filmează 4K în 60fps

Cel mai bun flagship killer de la OnePlus, 10 Pro-ul

6. OnePlus 10 Pro

OnePlus a avut o reputație ca și Flagship killer pentru mulți ani însă anul trecut a dezamăgit puțin comunitatea loială pe care a construit-o de-a lungul anilor prin neatenția la anumite detalii. Anul acesta s-au schimbat lucrurile cu OnePlus 10 Pro. Deși e departe de a fi un budget phone, OnePlus vine cu specificații și performanță de top pe care ai putea să o obții de obicei doar cu un buget de 5000 lei.

Ce ne place este că OnePlus nu merge după orice trend de design care este popular și la fel, anul acesta se diferențiază față de competitorii pe care îi găsești în această listă.

Ecranul este absolut superb cu o mărime de 6.8 inch și o rezoluție de 3216×1440 pixeli, fiecare detaliu de pe ecran va fii super sharp iar culorile sunt plăcute. De asemenea, acesta vine cu 120Hz.

Dacă ai un stil de viață foarte ocupat, acest telefon este incredibil în ceea ce privește timpii de încărcare. Vei putea încărca telefonul de la 1% la 100% în aproximativ 32 minute, iar dacă ești grăbit, acesta va fii încărcat la 50% în mai puțin de 13 minute.

OnePlus 10 Pro - Avantaje și Dezavantaje

Avantaje

✅ Design diferit

✅ Bateria ține foarte mult

✅ Încărcare extrem de rapidă

✅ Performanță excelentă

Dezavantaje

🟥 Mai au de lucrat pe cameră

Xiaomi Mi 12T Pro În culorile disponibile

7. Xiaomi Mi 12T Pro

Xiaomi și-a făcut un nume puternic în ultimii ani în piața din România iar acest lucru este pe merit. Telefoanele lor, de la entry level la flagship, impresionează cu noi tehnologii și prețuri accesibile.

Xiaomi Mi 12T Pro este cel mai nou flagship și vine cu probabil cea mai rapidă încărcare pe care am văzut-o într-un telefon. Dacă e descărcat, vei putea încărca 70% din bateria telefonului în aproximativ 15 minute. 

Dacă OnePlus-ul îl recomand pentru oameni grăbiți, acesta este un telefon pentru oameni foarte grăbiți. Evident, glumim, dar este un feature pe care nu îl vei avea cu orice telefon de pe piață.

Trebuie menționat că de ești fan de fotografii ultra wide sau macro, aceste camere nu au fost foarte bine dezvoltate pentru acest telefon. Camera principală rămâne destul de bună pentru majoritatea cazurilor deși uneori acuratețea culorilor nu este cea mai bună, însă acesta este unul dintre compromisuri.

Mi 12T Pro - Avantaje și Dezavantaje

Avantaje

✅ Rezoluție de 200 megapixeli

✅ Încărcătorul rapid este inclus cu telefon

✅ Ecran HDR10+, Dolby Vision

✅ Încărcare extrem de rapidă

Dezavantaje

🟥 Ecranul nu este foarte luminos (500 nits)

🟥 Nu are încărcare wireless

🟥 Se mai putea lucra pe cameră

Cel mai bun telefon portabil de la Apple, iPhone 13 mini

8. Apple iPhone 13 Mini

De cele mai multe ori, când ți-ai dorit un telefon mai compact, a fost nevoie să sacrifici performanța sau capacitatea bateriei. Apple a reușit să vină cu o formulă care să îți ofere beneficiile unui smartphone full sized într-un format mai compact.

iPhone-ul 13 Mini vine cu camera și performanța pe care am lăudat-o anterior pe iPhone 13.Datorită notch-ului mai mic, notificările și iconițele de pe ecran nu mai sunt o problemă cum au fost înainte pe iPhone 12 mini.

Încă un lucru care este mișto pe iPhone, pe care nu l-am menționat cu restul dispozitivelor este că recunoașterea facială, Face ID-ul, îți poate debloca telefonul chiar dacă ai mască. Va fii nevoie să actualizezi softul la ultima variantă pentru această opțiune.

iPhone 13 Mini - Avantaje și Dezavantaje

Avantaje

✅ Baterie îmbunătățită față de modelul precedent

✅ Cameră excelentă

✅ Performanță excelentă

Dezavantaje

🟥 Ecranul de 60Hz

Cel mai bun telefon foldable de la Samsung, Z Flip 4

9. Samsung Z Flip 4

Samsung Z Flip 4 seamănă mult cu modelul anterior însă vine cu un set de îmbunătățiri care face acest telefon demn de folosit zi de zi, și nu o achiziție just for fun.

Balamalele au fost îmbunătățite față de modelul precedent, lucru care este esențial pentru experiența unui telefon Flip. Deși nu este la fel de bun ca la Huawei, tot am decis să includem acest telefon datorită faptului că vine cu capabilitățile de Play Store, comparativ cu limitările unui Huawei.

Un lucru care trebuie menționat este că încărcarea pe acest telefon este foarte lentă. În schimb, dacă acest aspect nu este o prioritate, te vei putea bucura de camera mult îmbunătățită comparativ cu Z Flip 3. Senzorul și lentilele vor putea capta mai multă lumină și detaliu, fiind comparabile cu iPhone 13.

Z Flip 4 - Avantaje și Dezavantaje

Avantaje

✅ Setup de cameră simplu și performant

✅ Experiența unui telefon flip

✅ Ecranul mult îmbunătățit

Dezavantaje

🟥 Bateria nu ține foarte mult

🟥 Încărcarea nu este rapidă

Cel mai bun telefon de buget de la Xiaomi, Poco X4 Pro 5G în toate culorile disponibile

10. Xiaomi Poco X4 Pro 5G

Acest model de la Xiaomi este unul ce va ieși în evidență destul de mult față de restul telefoanelor de pe această listă. Poate pentru unii acest lucru este un plus, dar noi îl considerăm, cel puțin cu această iterație, un minus. 

Poco X4 Pro 5G - Avantaje și Dezavantaje

Avantaje

✅ Preț foarte bun pentru performanță

✅ Ecranul foarte plăcut pentru preț

✅ Încărcare rapidă

✅ Camera principală este foarte bună în majoritatea cazurilor

Dezavantaje

🟥 Camera nu este cea mai performantă

🟥 Design din plastic