ilustrație pentru comparația dintre iphone 13 și iphone 14

iPhone 13 vs iPhone 14: Ce să aleg în 2023?

Bine ai venit la comparația dintre iPhone 14 și iPhone 13! Dacă ești în căutarea unui nou iPhone și nu ești sigur care dintre aceste două modele este potrivit pentru tine, ai ajuns în locul potrivit. Hai să vedem care dintre aceste două telefoane este mai potrivit pentru tine.

iPhone 14

Noul model de bază de la Apple vine cu îmbunătățiri la cameră și ajustări ale chipsetului existent. Cu toate acestea, este mai mult un pas mic înainte față de iPhone 13. Dacă ai un model mai vechi de iPhone, merită să te uiți la iPhone 14. Dar dacă ai deja un iPhone 13, s-ar putea să nu simți nevoia să faci upgrade.

Pro: Camere excelente, afișaj vibrant, performanță rapidă cu A15 Bionic, mod video impresionant de acțiune.
Contra: Rata de reîmprospătare de doar 60Hz, fără zoom optic, lipsa slotului pentru cartela SIM poate fi deranjantă pentru unii.

iPhone 13

Apple a adus un decupaj mai mic pentru Face ID, modul video cinematic și a îmbunătățit puterea și calitatea afișajului iPhone-ului. Cu toate acestea, îi lipsesc multe caracteristici premium pe care telefoanele Android la același preț le au, cum ar fi o rată de reîmprospătare rapidă a ecranului sau o cameră telefoto.

Pro: Afișaj mai luminos, camere excelente, mod video cinematic distractiv, performanță de top, durată de viață a bateriei foarte bună.
Contra: Lipsa afișajului de 120Hz, încărcare mai lentă decât concurența, modul cinematic limitat la 1080p.

La prima vedere, iPhone 14 pare identic cu iPhone 13. Totuși, iPhone 14 vine cu câteva upgrade-uri notabile, cum ar fi un senzor principal de cameră mai mare și mai luminos, funcții de siguranță precum SOS de urgență prin satelit și o versiune ușor mai puternică a chipsetului A15 Bionic al Apple.

În ceea ce privește camerele, iPhone 14 are camere principale și ultralarge de 12MP, la fel ca iPhone 13, dar Apple a introdus noul motor fotonic în acest an.

Durata de viață a bateriei pe iPhone 14 a scăzut la 9 ore și 28 de minute, față de 10 ore și 33 de minute pe iPhone 13.

Ambele telefoane rulează iOS 16, deși iPhone 13 trebuie să fie actualizat la această versiune.

Alegerea dintre iPhone 14 și iPhone 13 depinde de ceea ce cauți într-un telefon și de bugetul tău. Dacă dorești cele mai recente caracteristici și îmbunătățiri, iPhone 14 ar putea fi alegerea potrivită pentru tine. Dacă ești mulțumit cu caracteristicile iPhone 13 și vrei să economisești ceva bani, acesta ar putea fi telefonul potrivit pentru tine.

iPhone 13 pe culoarea albastră

Oferte iPhone 13

Design

iPhone 14 și iPhone 13 sunt foarte similare din punct de vedere al designului. Ambele sunt fabricate din sticlă și aluminiu cu spate lucios. Ambele vin cu ecrane cu decupaj, deși doar modelele Pro au primit un “Dynamic Island” pentru a înlocui decupajul. iPhone 14 a păstrat designul decupajului micșorat al iPhone 13, oferind o experiență puțin mai puțin intruzivă. iPhone 14 vine în șase culori: Midnight, Starlight, Blue, Purple, Red și o versiune recentă, Yellow. Culorile iPhone 13 includ Pink, Blue, Midnight, Starlight, Green și Red. Apple a eliminat tava pentru cartela SIM pe modelele iPhone 14 din SUA, ceea ce înseamnă că iPhone 14 este un telefon doar cu eSIM.

Display

iPhone 14 și iPhone 13 au ecrane OLED de 6,1 inci practic identice, cu suport HDR, 800 de niți de luminozitate și 1.200 de niți de luminozitate maximă cu conținut HDR. În testele noastre, iPhone 13 a fost puțin mai luminos decât iPhone 14. Reproducerea culorilor a rămas similară, cu iPhone 14 gestionând 117% din spectrul sRGB și 83% din gamutul DCI-P3 mai provocator.

Camere

Unele dintre cele mai mari upgrade-uri ale iPhone 14 sunt legate de camere. Ca și predecesorul său, noile modele iPhone 14 dispun de două camere de 12MP pe spate – una principală și cealaltă ultralargă. Senzorul principal al iPhone 14 este mult mai mare cu pixeli mai mari și cu o diafragmă f/1.5 mai rapidă și stabilizare a imaginii prin deplasarea senzorului. Toate acestea se traduc prin fotografii și videoclipuri mai bune, oferind mai multe detalii și mai puțin zgomot. Modul Night este de asemenea îmbunătățit. Camera frontală pe iPhone 14 s-a schimbat de asemenea. Această nouă cameră TrueDepth are o diafragmă ƒ/1.9 care ar trebui să ajute în lumină slabă.

Performanță

Un nou iPhone înseamnă de obicei noi chipseturi, dar pentru prima dată în istoria iPhone-ului, acest lucru nu este valabil pentru iPhone 14 și iPhone 14 Plus. Apple a păstrat chipsetul A15 Bionic de înaltă calitate care a alimentat linia iPhone de anul trecut. Cu toate acestea, A15 Bionic care alimentează iPhone 14 și iPhone 14 Plus este același cip găsit în iPhone 13 Pro. Acest lucru înseamnă un GPU cu 5 nuclee pentru o performanță de joc îmbunătățită în comparație cu iPhone 13 și GPU-ul său cu 4 nuclee.

Durata de viață a bateriei și încărcare

iPhone 14 este evaluat pentru până la 20 de ore de vizionare video, în timp ce iPhone 13 a avut o durată de viață a bateriei de 10 ore și 33 de minute în testele noastre, comparativ cu 9 ore și 28 de minute pentru iPhone 14.